Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Πολυφαινόλες και Γεύση

Η ελαιοζύμη περιέχει 2-5% φαινολικές ουσίες. Από αυτό, ποσοστό 1-4% g/L φεύγουν με τα φυτικά υγρά κατά την ελαιοποίηση και τέλος ποσοστό 700-900 mg/L(ppm) μένουν στην ελαιοζύμη, ανάλογα βέβαια με την ορθότητα των συνθηκών επεξεργασίας και αποθήκευσης. Η γεύση του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου έχει ...

Περισσότερα

Η ελαιοζύμη περιέχει 2-5% φαινολικές ουσίες. Από αυτό, ποσοστό 1-4% g/L φεύγουν με τα φυτικά υγρά κατά την ελαιοποίηση και τέλος ποσοστό 700-900 mg/L(ppm) μένουν στην ελαιοζύμη, ανάλογα βέβαια με την ορθότητα των συνθηκών επεξεργασίας και αποθήκευσης.

Η γεύση του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου έχει άμεση σχέση με την περιεκτικότητα του σε φαινόλες και το χρώμα του κινείται από κίτρινο ως λαμπερό πράσινο ανάλογα τα ποσοστά χλωροφύλλης, δηλαδή ανάλογα πόσο ώριμος ή άγουρος ήταν ο καρπός της ελιάς κατά την παραγωγή.

Η πικρή γεύση οφείλεται στην πολυφαινόλη ελαϊσίνη και η πικάντικη στην ελαιοκανθάλη.

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΦΑΙΝΟΛΩΝ ΓΕΥΣΗ ΚΑΙ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΟΡΓΑΝΟΛΗΠΤΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

70- 250 ppm ευχάριστα γλυκιά γεύση και ελαφρύ φρουτώδες άρωμα.

250- 350 ppm έντονα φρουτώδες άρωμα με αρκετά πικρή γεύση και πικάντικη επίγευση.

350- 450 ppm εντονότατο φρουτώδες άρωμα, αρκετά αλλά ανεκτά πικρή γεύση και έντονα πικάντικη επίγευση.

450 ppm εντονότατο φρουτώδες άρωμα, με πολύ πικρή γεύση και έντονα πικάντικη επίγευση.
Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο αυτό πρέπει να είναι ισορροπημένο όσον αφορά τα χαρακτηριστικά του, λόγω  της ιδιαίτερης πικράδας του.

Αφήστε μια απάντηση