ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
Το ελαιόλαδο είναι ο χυμός των καρπών της ελιάς (Olea europeaL), το οποίο παράγεται απ’ ευθείας από ελιές και μόνο με μηχανικές μεθόδους και ταξινομείται αναλυτικά με τις ακόλουθες ονομασίες, ανάλογα με την περιεκτικότητά του σε ελεύθερα λιπαρά οξέα (οξύτητα) και με κάποια ιδιαίτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά, τα οποία προβλέπονται για την κάθε κατηγορία:
- Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο (οξύτητα ≤ 0,8 %) όπου υπάγεται το Πρώιμης εσοδείας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο (Αγουρέλαιο).
- Παρθένο Ελαιόλαδο (οξύτητα ≤2 %)
- Ελαιόλαδο (οξύτητα ≤ 3,3 %)
- Ελαιόλαδο Εξευγενισμένο (οξύτητα ≤0,3%)
- Ελαιόλαδο μίξης Εξευγενισμένου και Παρθένου εκτός Λαμπάντε(οξύτητα ≤1%)
- Ελαιόλαδο Λαμπάντε (οξύτητα >2,0%)
- Πυρηνέλαιο Ακατέργαστο (οξύτητα ≤ 1 %)
- Πυρηνέλαιο Εξευγενισμένο(οξύτητα ≤0,3%)
- Πυρηνέλαιο μίξης Εξευγενισμένου Πυρηνέλαιου και Παρθένου Ελαιολάδου (οξύτητα ≤1%)
(source: IOC / πηγή: Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου)